A fotográfia bűvöletében : beszélgetés Keleti Éva fotóművésszel

Szerző
Keleti Éva

Jelzet: 770 K 32

Keleti Éva (1931) Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművész, számos szakmai díj birtokosa, a magyar fotográfia „nagyasszonya”, Árpási Zoltán kérdéseire válaszolva vall életéről, gazdag és izgalmas pályájáról ebben a kötetben.

A zsidó vallású család tagjai, szinte a csodával határos módon menekültek meg a holokauszt idején. A második világháború után Keleti Éva az ELTE Természettudományi karára jelentkezett, és egy korai szerelem okán fizika-kémia szakon kezdett el tanulni. Ám semmiféle elhivatottságot nem érzett a pálya iránt, így csakhamar felfüggesztette a tanulmányait. A Magyar Fotónál dolgozott, ahol számos kollégája segítette pályakezdését, munkáját. 1954-ben, meglehetősen romantikus előzmények után Mátray Mihállyal kötött házasságot, amely hatvan éven keresztül, férje haláláig tartott.

A későbbiekben fotóriporterként dolgozott az MTI-nél, majd az Új Tükör című hetilap képszerkesztője, főszerkesztő-helyettese lett, képszerkesztette még a Színházi Élet című lap fotóit is. Több alkalommal tagja volt az Interpress, valamint a World Press Photo zsűrijének. Szinte lehetetlenség számba venni ennek a gazdag pályának az állomásait, ám bevallottan - annak ellenére, hogy szinte a véletlen fordította ebbe az irányba -, a színházi fényképezés volt az ő igazi „terepe”, amellyel már a hatvanas években iskolát teremtett. Fotóin megélednek a közelmúlt kiemelkedő előadásainak színészei, művészegyéniségei.

Személyes élményei közül a nagybátyjához való szeretetteljes viszonya, majd a kollégáival való munka és baráti kapcsolatai, és életének valamennyi „emlékmorzsája” mind-mind az olvasó elé „varázsolják” ennek az emberileg és szakmailag is kivételes asszonynak a portréját. Keleti Éva szakmájának kiemelkedő alkotó egyénisége, művészi színvonalú munkáinak ismerete nélkül nem élhet tovább a színházi fotózás, amelyet egész életében hihetetlen empátiával, a munka iránti alázattal és szeretettel végzett. Az általa készített fekete-fehér fotók kísérik végig az ősökről, a pálya állomásairól és az életének emlékezetes pillanatairól szóló kötetet, amely nemcsak a fotózás szerelmeseit érdekelheti.

(Forrás: kello.hu)