Felhőatlasz

Szerző
Mitchell, David

Jelzet: M 72

Az emberi létezés legfontosabb kérdéseit feszegeti David Mitchell grandiózus regénykompozíciója: az író arra keresi a választ, hogy mi célból vagyunk itt, miként szövődnek össze a sors szálai, mi a feladatunk egymással, hogyan tanul (ha tanul) az emberi lélek életről életre haladva, miért ismétlődnek végzetes találkozások és események - egyszóval miként működik a karma elképesztően összetett és pontos gépezete. A fajsúlyos témához összetett dramaturgiájú történetet alkotott a szerző: összesen hat, látszólag különálló, térben és időben távoli, ám valójában egymással briliáns módon összefüggő szálon futó sztoriból szövődik egységessé a könyv.

Az első 1850-ben játszódik, főhőse és mesélője Adam Ewing, egy amerikai hivatalnok, akit a sors a maorik földjére sodor. A második helyszíne egy belga kisváros 1931-ben, ahol Robert Frobisher, egy nincstelen brit zeneszerző hangolódik rá a végzet hullámhosszára. A harmadik sztoriban a hetvenes évek Kaliforniájába kerülünk, ahol egy fiatal újságírónő Luisa Rey sorsába pillanthatunk be. A negyedik, korunk Angliájában játszódó szál főhőse egy kiadó vezetője, Timothy, és egy különös kézirat. Az ötödik szál egy jövőben - egy elképzelt futurisztikus Koreában - játszódó disztópia. A hatodik történetben pedig egy idős férfi, Zachry idézi fel életének epizódjait.

A magával ragadó, nagy írói bravúrral megírt regény a spirituális, filozofikus kérdésekre nyitott olvasók számára ígér feledhetetlen élményt. 

Forrás: www.kello.hu