Ezüstróka

Szerző
Schäffer Erzsébet

Jelzet: S 24

Az Ezüstróka című regényben, amelynek műfaját életregényként jelöli meg a szerző, Balyi Laura/Lora meséli el életét. Schäffer Erzsébet a fülszöveg soraiban arról vall, hogy az asszonyregény központi alakja létező személy, akinek a könyv lapjain megéledő történeteit a hetvenhét éves Lora önti szavakba, az ő életének krónikája a huszadik század elejétől egészen napjainkig. A szerző olyan mesterien váltogatja az idősíkokat, hogy az olvasó szinte észre sem veszi az időbeli „ugrásokat”, és mindvégig pontosan tudja követni a történet szerte ágazó fonalát.
Balyi Laura a későbbiekben Lora 1940-ben született Budapesten, édesanyja, Elbert Kata gyönyörű nő volt, nem csoda, ha alacsony származása ellenére is beleszeretett a Kolozsvárról Budapestre elszármazott Balyi Károly ügyvéd. A férfit azonban az ötvenes években bebörtönzik. Lora és ikertestvére, Kálmán (Kami) ekkor nyolcévesek. Kata elválik a férjétől, mivel dolgoznia kell, és gyerekeit nem tudja senkire sem rábízni, ezért férje kolozsvári rokonaihoz küldi az ikreket. Itt kezdődik Lora „odüsszeiája”, amely élete végégig tart. Kolozsváron döbben rá a kislány, hogy már háromévesen is járt itt, amikor „kölcsönbe” adták szülei az apai nagynéninek, aki elhalt gyermeke „pótlékát” látta a kislányban. Amikor kitör az ’56-os forradalom, Lora disszidál Ausztriába, innen elkerül egy olaszországi apácarendhez, a főnökasszony kísérőjeként Rómába is eljut. Később megismerkedik egy táncossal, Imrével, aki feleségül veszi, majd már férjes asszonyként beleszeret Marchellóba, az olasz vendéglősbe, aki a maffia áldozatává válik. Közben Kami is mindent megmozgat annak érdekében, hogy kijuthasson nyugatra, ez sikerül is neki, csak Elbert Kata útlevélkérelmét dobják vissza folyamatosan a hatóságok. Lorára már idős korában ismét rátalál a szerelem, és a Cristiano Adammal, Ádám Krisztiánnal eltöltött esztendők bearanyozzák az élete végéhez közeledő asszony mindennapjait.
Az író, „halk szóval”, lágyan elringató mondatokkal, lírai hangvétellel, mesterien szövi értékes regénnyé az idős nő históriáját, amely az anya-lány viszony és a férfi-nő kapcsolat lényegére is rávilágít. A balladisztikus vonásokat is fölmutató, „lélekhangokat megpendítő” regény részletei már olvashatóak voltak a Nők Lapjában.

(Forrás: kello.hu)