Ezer hajó

Szerző
Haynes, Natalie (1974-)

Jelzet: H 45
 
Homérosz Iliász című hőskölteményének színvonalas lektűrré alakított parafrázisa Natalie Haynes írása. A trójai háború történetét ez alkalommal egészen más perspektívából beszéli el a szerző, mint ahogy a művelt olvasók eddig ismerték.

A háború, amely az ókori időkben az akhájok és Trója között zajlott le a hagyomány szerint, egy nőrablás ürügyén tört ki, és csaknem egy évtizedig tartott. Miután Parisz, a trójai herceg erővel magával ragadta a spártai király, Menelaosz szépséges feleségét, Helenét, a görögök Trója falai alá vonultak, majd végtelennek tűnő állóháború után ostrommal bevették és legyőzték a kisázsiai városállamot. A narratívát ehhez eddig Homérosz klasszikusa adta, és kiemelt alakjai alapvetően hős férfiak voltak: a félisten Akhilleusz, a gyönyörű Parisz, az elszánt Menelaosz, a hűséges Patroklosz, a meggondolatlan Agamemnón - és a többi ikonikus ógörög karakter.

Csakhogy mellettük ott álltak a nőalakok is, akik Haynes könyvében sorra kilépnek a takarásból - a jól ismert történetet most az ő szemszögükből, az ő elbeszéléseikből, visszaemlékezéseikből ismerhetjük meg. Keretbe a regényt stílusosan Kalliopé, az epikus költészet múzsája fogja (aki rendre mint narrátor fel is bukkan a szövegben), és olyan nőkarakterek szövik a történet fonalát, mint Kreúsza, Aineiasz felesége; Theanó, Athéné egykori papnője és Anténór felesége; Pentheszileia, az amazonkirálynő, akit Akhilleusz megszeretett, mégis megölt; Pénelopeia, Odüsszeusz hűségesen várakozó asszonya; Briszéisz és Khrüszéisz, az ágyasok; Thetisz, a tengeri nimfa, Akhilleusz anyja; Iphigénia, Agamemnón Artemisznek feláldozott lánya. Nem utolsósorban pedig az istennők, Aphrodité, Héra, Athéné - és rajtuk kívül még sok trójai és görög leány és asszony. Az ő tükrükben tűnik fel - mint a Hold sötét fele - a mitikus történet másik, eleddig sosem látott oldala.

A hagyományosan férfias hangoltságú hősköltemény e sajátos feldolgozása elsősorban - de nem kizárólag - tartalmasabb kikapcsolódásra vágyó hölgyolvasókat érdekelheti.

Forrás: www.kello.hu