Éjszakai tigris

Szerző
Choo, Yangsze

Jelzet: C 19

A kínai-maláj származású, Amerikában élő Yangsze Choo második regénye az 1930-as években, a brit gyarmati uralom idején játszódik Malajziában. A szolgák és urak feudális világában egy kisfiú és egy fiatal nő felnőtté válását kísérhetjük végig, miközben ősrégi babonák és modern idealizmus keveredik a történetben, amelyről a vaskos kötet borítóján árulkodó figyelmeztetés olvasható: „szövevényes regénylabirintus”.

A gyors észjárású, törekvő Ji Lin egy varrónő mellett ragadt le tanulóként, ám éjszakánként titokban egy táncteremben keresi a pénzt, hogy kiegyenlítse anyja játékfüggőségéből származó madzsongadósságait. De miután az egyik táncpartnere véletlenül ráijeszt, elkezdődik Ji Lin baljóslatú kalandja: a titkok és hiedelmek tükörvilágába csöppen. A másik főszereplő, a tizenegy éves kínai háziszolga, Ren szintén titkol valamit; be kell váltania halott gazdájának tett utolsó ígéretét: meg kell keresnie gazdája levágott ujját, és eltemetnie a teste mellé. Rennek negyvenkilenc napja van, hogy ezt megtegye  - ha nem sikerül, a gazdája lelke örökké a földön fog bolyongani. Ahogy könyörtelenül múlnak a napok, egy sor rejtélyes haláleset dúlja fel a környék nyugalmát, és tigrissé átváltozó emberekről kezdenek suttogni. Ji Lin és Ren egyre veszélyesebb ösvényeken halad, amelyek hol a buja ültetvényen, hol a kórház raktárában, hol meg kísérteties álomképekben keresztezik egymást.

A számos irodalmi elismerésben részesült Éjszakai tigris megbabonázza és kizökkenti nyugalmából az olvasót. Szereplői olyan társadalomban keresik a helyüket, amely jobban szeretné, ha láthatatlanok maradnának. A testvérek közötti versengés és tiltott szerelem okán inkább felnőtteknek ajánlott olvasmány.

Forrás: kello.hu