Egy pap vallomása

Szerző
Szántó Dániel

Jelzet: Sz 30

„A jó krimi a részletekben rejlik” – vallja a szombathelyi születésű, jelenleg a fővárosban élő és dolgozó Szántó Dániel, aki egy kis vérfrissítést hozott a hazai krimiirodalom kínálatába a Bookline top 50-es sikerlistát is megjárt könyveivel (Revans, Az üldözött). A recepthez adva van egy hitében megrendült katolikus pap, annak megszállott elmekísérlete elevenen eltemetett kísérleti alanyokkal, egy őrült nyomozás, ahol ilyenformán nem az elkövetőt kell megtalálni, hanem az áldozatokat, s végül egy kiégett nyomozó küzdelme egy törtető, rivalizáló nyomozónővel, miközben az idő kérlelhetetlenül fogy.

Horváth Mihály atyát baleset éri – a kórházban tíz nap kóma után tér magához, ahol kiábrándultan döbben rá, hogy míg öntudatlan állapotban lebegett élet és halál között, távolról sem látta Isten világító fényét, szabadítását. Elkeserítő tapasztalata miatt az idős ember hite meginog, és megpróbál bizonyítékot találni arra, hogy Isten tényleg létezik. Két embert, akik közül az egyik az ő mércéje szerint jó (egy 45 éves pap), a másik pedig rossz életet él (17 éves lány, éppen a Kiemelt Ügyeket Felderítő Főosztály rendőrnője, Fodor Zsófia lánya, Réka), élve eltemet, majd közli a rendőrséggel a tettét, kíváncsian várva, melyik áldozat éli túl a próbatételt. Mihály atya a különleges gyónása után azonban egyből visszavonja vallomását, nehogy sarokba tudja szorítani a közvélemény előtt nagy népszerűségre szert tett Budai Viktor nyomozó vagy a vele vetélkedő Losonci Barbara, a Nemzeti Nyomozó Iroda egységvezetője…

S hogy mennyire nem bízta a véletlenre a fent emlegetett „részleteket” a szerző, képes volt barátai segítségével eltemettetni magát egy erdőszélen, hogy e rendkívüli élmény birtokában még hitelesebben borzongathassa olvasóit. Hogy sikerült-e, kiderül a nyomasztóan izgalmas, maffiózók uralta Budapesten játszódó nyomozás magával ragadó történetéből.

Forrás: kello.hu