A csend forrásai

Szerző
Sepetys, Ruta

Jelzet: S 50

Spanyolországban, a francói diktatúra idején játszódik a litván származású amerikai írónő, Ruta Sepetys legújabb regénye.

1957-ben járunk, Madridban. A történet középpontjában egyrészt Ana Torres Moreno áll. A polgárháború óta családja sokat szenvedett Franco rendszerétől. Apját kivégezték, anyját pedig bebörtönözték, koholt vádak alapján. Nem követtek el semmi bűnt, tanárok voltak, akik egy Montessori iskolát hoztak létre, ez azonban sem a katolikus egyháznak, sem Franco híveinek nem tetszett. Miközben bátyja a vágóhídon és a temetőben dolgozik, Ana szobalány a Castallena Hilton Madridban. A szálloda négy éve működik, miután húsz év sanyarúság után, Generalísimo Franco újra beengedte a turistákat az országba. Ők persze nem igen vannak tisztában azzal, mit élt át az ország az elmúlt húsz évben. Amerikai turisták, vállalkozók, politikusok, diplomaták szállnak meg főleg az elegáns hotelben, és családjukkal együtt élvezik a spanyol főváros kellemes klímáját, látnivalóit, és vesznek részt a népszerű bikaviadalokon. Közéjük tartozik a texasi olajmágnás tizennyolc éves fia, Daniel Matheson is, aki azonban a családi biznisz helyett inkább fotóriporter szeretne lenni. Daniel anyja spanyol, így ő is beszéli a nyelvet, az angolul is beszélő Ana pedig rögtön felfigyel az akcentusára. Mivel mindkettejüket érdekli a fotózás, beszédbe elegyednek, és szép lassan egymásba szeretnek. De vajon lehet jövője Ana és Daniel románcának? És milyen árnyékot vet arra kettejük családjának múltja?....

A szerző Spanyolország szomorú időszakát, a Franco diktatúra sokféle oldalát mutatta be egy különleges és maradandó történelmi regényben, amihez korabeli cikkeket, nyilatkozatokat és fotókat is felhasznált.

Forrás: www.kello.hu