Coming out

Szerző
Molnár Gál Péter

Jelzet: 792 M 80

2004 novemberében nagy port kavart, amikor kiderült, hogy Molnár Gál Péter, közismert nevén MGP, a Népszabadság rettegett színikritikusa, Luzsnyánszky Róbert néven 1963-tól 1978-ig az állambiztonság ügynökeként tevékenykedett. Az eset nemcsak a színházi világot, hanem a közéletet is megrázta, az újságírót pedig elküldték – immár másodjára – a Népszabadságtól. Aztán néhány hónap alatt megírta Coming out címmel saját történetét homoszexualitása okán való megzsarolásáról és ügynöki munkájáról. 2005 elején még azt írta az Index, hogy a memoár elkészült, ám aztán hosszú ideig nem lehetett hallani róla.

A korábbi híresztelésekkel szemben azonban ebben a szerző nemcsak ügynökmúltja részleteit írta meg, hanem számos más önéletrajzi részletet, sőt érdekes színháztörténeti sztorikat, anekdotákat is. A kötet elején, rendhagyó módon egy függelék található. Ebben a szerző válogatást közöl a 2004-es botrány kiváltotta reakciókból: újságcikkekből, nyilatkozatokból, internetes fórumbejegyzésekben és a neki küldött, zömmel elítélő levelekből. Ezt követi az Így éltünk Pannóniában címet viselő egység, rövid kultúrtörténeti érdekességekkel, egy a Hungária kávéházról és ismert vendégeiről szóló írással, a Népszabadság belső életéről tudósító fejezetekkel, s olyan hírességekkel kapcsolatos benyomásairól is szót ejt, akiket személyesen ismert, s akiket nem.

Ezután olvasható a talán legszemélyesebb hangú rész Közüggyé tett magánügyek címmel. Ebben vall arról, hogyan veszítette el a szüzességét, miként bélyegezték meg „klerikális reakciósként”, melyek voltak élete alapélményei (1944-ben és 1956-ban), hogy milyen volt a „melegbarát” Vén diófa vendéglő, hogyan találkozott a szintén meleg Mensáros Lászlóval, vagy hogy egy alkalmi kaland részeként hogyan menekült tűzlétrán Bukarestben. Itt kapott helyet azon 1962-es ügy részletezése is, amelynek révén megzsarolták. Kapcsolatot létesített ugyanis egy fiatal férfival, akiről később kiderült, hogy a rendőrségnek dolgozik. S mivel a férfi még nem múlt el 21 éves, az akkori szabályok szerint ez „természet elleni fajtalanság”-nak minősült, s többéves börtön várt volna rá. MGP bemutatja, hogyan vázolták fel előtte annak lehetőségét, hogy a beszervezés révén megússza a büntetést, miként találta ki ügynöki fedőnevét, milyen volt a tartótisztekkel való kapcsolata, a konspirációs lakások, miket jelentett és hogyan, milyen előnyök, kedvezmények, juttatások jártak neki.

A kötet hátramaradó részében ír még egyéb színháztörténeti érdekességekről, dramaturg munkáiról, a színház és az állambiztonság kapcsolatáról, s arról az 1978-as csempészési ügyről, ami az állambiztonságtól való elküldéséhez, valamint a Népszabadságtól való távozásához vezetett. A természetesen a szerző egyedi nézőpontját tükröző kötet életrajzi vázlat, amit annotált névmutató zár.

Forrás: kello.hu