Célia

Szerző
Rakovszky Zsuzsa

Jelzet: R 35

Egy ízig-vérig mai történettel kínálta meg olvasóit a szerző. A cselekmény szálait napjaink Budapestjén szövi, ahol a Való Világgal, kommersz kultúrával átszőtt hétköznapok szövevényében éli hétköznapjait a mesélő, Ádám. A férfi egy valamikori házibulin, nem kevés alkohol hatására került közelebbi kapcsolatba Zsanival. Bár nem érez a lány iránt különösebb vonzalmat, amikor az arra kéri, hogy mesterséges úton termékenyítse meg, kötélnek áll.

Amikor évekkel később, barátilag felkeresi Zsanit, annak hétéves, Célia nevű lánya bizonyossá teszi a férfi előtt, hogy az egykori kísérlet sikerrel járt. Ádám angoltanárként magánórákat ad, így lesz anyja kérésére a már középiskolás Célia a tanítványa, emellett Zsani apai feladatokra is kéri a férfit: próbáljon meg hatni a lányára, aki bár tehetséges, de nem akar tanulni, és egy rejtélyes szekta is beszippantotta. Eközben Célia osztálytársa, Niki is Ádámhoz jár magánórákra, és bár a férfit megkísérti a fiatal lány vonzása, nem ad "töltetet" vágyainak, a későbbiekben pedig szomorúan tapasztalja, hogy a tehetséges Niki a Való Világ nevű reality show-ban köt ki, majd onnan tovább állva luxusprostituáltnak "avanzsál".

Ádám váratlan apasága révén, Zsani és Célia napjainak részévé válva megpróbálja "átvilágítani" saját életét is, remélve, hogy bizonyos felismerések előrébb viszik majd az úton...

Családok széthullásáról, hiányáról szól a regény, s miközben valamennyi szereplő keresi az értékes emberi kapcsolatokat, a felületes érintkezés okán elmennek egymás mellett, vagy ha fizikailag együtt is vannak, a társas magány fullasztó légkörében élik napjaikat.

Rakovszky Zsuzsa ismét érzékeny prózát írt, amely olvasmányos stílusban, lírai hangvételben, de humorral is átszőve képezi le napjaink jellemző történéseit, a hagyományos családok szétesését, hiányát.

(Forrás: kello.hu)