Borikönyv : jelenetek Péterfy Bori életéből

Szerző
Tóth Júlia Éva

Jelzet: 780 T 74

„Bori a hazai könnyűzenei piac legszexibb énekesnője. Az egy dolog, hogy bitang jó csaj, de emellé rendkívül magával ragadó előadó. Énekesnő, színésznő, amit akartok. A lényeg, hogy ha ő a színpadon van, én nem tudom levenni a szemem róla…” – írja könyvajánlójában a popműfaj fenegyereke, Ganxsta Zolee rapper. Az idézet rámutat, hogy a viszonylag vaskos kötet főszereplője, Péterfy Bori két színpadi műfajban is energiától túlfűtött, a rajongóit transzba ejtő frontnő a róla elnevezett Love Band koncertjein, míg a színészi lénye egyebek mellett a Krétakör és a Nemzeti Színház deszkáin teljesedett ki. Egy színes egyéniségnek pedig egy igazán színes életrajzi könyv dukál.

Tóth Júlia Éva fiatal újságíró-írónővel négykezesben írták meg élete eddigi sztoriját, csatlakozva az alkotói stábhoz Stark Attila grafikus, aki már az Amorf Ördögök zenekar idején a lemezeik rajzi anyagát készítette. A megszületése idején „trashbooknak” (kb. szemeteskönyv) elkeresztelt, különleges mű eleve kopottra sminkelt borítóján (úgyis ilyen lesz szakadtra olvasva) a tőrrel átszúrt Bori képe a rá jellemző punk szimbolikához illeszkedik. Az önmagáért beszélő Bori-borítókép mellett Bödőcs Tibor humorista, író „megértő” ajánlója mindennél többet mond: „Péterfy Bori őszinte, giccsmentes (eddigi) életrajzát tartja kezében a nyájas olvasó. Tóth Júlia Éva színház-, pop- és Boritörténete hézagpótló, szókimondó vallomás, mely a rockéletrajzok alapműve leend. Nem kap itt senki ételrecepteket, életmódtanácsokat és lapos igazságokat a kilencvenes évek Libellájának nagy túlélőjétől. A Borikönyv – Jelenetek Péterfy Bori életéből sokkal izgalmasabb mű, ahol a költészet színpadáról stage divingol a főhős a valóságba és vissza a színpadra. Megismerjük a frontnő művészi fészekben töltött gyermekkorát (rájövünk, hogy művészcsaládban is válhat valakiből művész), héjanászait az avaron (váltott héjákkal, változó avaron), a családalapítás örömeit, kendőzetlen nehézségeit. Elmeséli, hogyan helyezte el életének drámáit a színészlélek raktárában, jó lesz az még valamire megfontolásokból. Felszabadító szabadság árad a sorokból, ekkora női erőt utoljára a Kill Billben láttunk a Menyasszonytól!... (Tarantino 2003-as „véres” filmjére célozva)”

A „célszemély” rengeteg olyan dolgot mesél el, például a dalszövegek kapcsán, amiket nem tudhat róla a közönség: hogyan, milyen pillanatban és miért született egy-egy dalszöveg. Egyik fontos íve a könyvnek, miként folyik össze a folyamatos alkotás az életével, ahol művészként és anyaként ugyanúgy helyt kell állnia. Mindenesetre az összművészeti alkotásnak tekinthető köteten a 16 éven felülieknek ajánlás nem árt.

Forrás: www.kello.hu