A bicikli kultúrtörténete

Szerző
Lessing, Hans-Erhard

Jelzet: 629 L 56

Hiánypótló, a maga nemében unikális és szép kiállítású kötettel lepte meg az olvasókat a kiadó, amikor a bicikli kétszáz éves történetét tárja az érdeklődők elé.

A nálunk „drótszamárnak” is nevezett jármű az 1890-es években az automobilokat helyettesítette, ám a későbbi nemzedékeknél egy időre elvesztette vezető szerepét, amikor a fiatalság átült a motorbiciklire és az újdonságnak számító autókba. Manapság, amikor egyre több szó esik a városok szennyezett levegőjéről, amely a nagy számban fölgyarapodott autók benzingőzének következménye, a környezettudatos városlakók körében egyre inkább ismét teret nyer a biciklik használata.

A szerző a biciklitörténet kalandos útját megrajzoló kötetében számos korabeli újságcikkel, visszaemlékezések sokaságával, kerékpáros szakkönyvek leírásaival gazdagon „fűszerezi” kultúrtörténeti munkáját, amikor a bicikli elmúlt kétszáz esztendőben megtett sikertörténetét meséli el, remek stílusban, olvasmányos módon. A kerék újrafeltalálása,  A velocipédtől a biztonsági kerékpárig, Gazdasági következmények, A 20. század, Ismert hamisítások stb., fejezetcímek alatt olvasható érdekességek után a két világháborúban gyakorta hadifelszerelésként is használt kerékpárok történetét számos rajzzal kiegészítve meséli el. A korabeli rajzokkal, fotókkal, a biciklik szerkezetének leírásával gazdagon adatolt kötet napjainkig kíséri nyomon a „drótszamár” fejlődéstörténetét.

Az információgazdag, remekül megírt biciklitörténet nemcsak azoknak okoz majd kellemes kikapcsolódást, akik maguk is szívesen pattannak nyeregbe, hanem bizonyára azok is élvezettel forgathatják, akiknek az életéből kimaradt ennek a remek közlekedési eszköznek a gyakorlati használata.

Forrás: kello.hu