Bakancslista - Magyarország - 777 lenyűgöző hazai kaland és úti cél

Szerző
Kocsis Noémi

Jelzet: 908 K 62

777 lenyűgöző és izgalmas hazai utazásra csábít a viszonylag vastag, nehézsúlyú Bakancslista – Magyarország című kötet.

A közel három évtizedes médiamúlttal rendelkező újságíró, Kocsis Noémi műve az első kifejezetten élményközpontú hazai útikönyv. A gyönyörűen illusztrált, ismeretekben és praktikus információkban gazdag kötet páratlan ötletekkel szolgál, ha csak egy rövid kiruccanásra, hétvégi kirándulásra vagy akár hosszabb országnézésre vágynánk – családdal, barátokkal vagy a párunkkal, nyugalmas feltöltődésre vagy épp aktív pihenésre áhítozva. A veszprémi szerző könyve a szokásos, tájegységenkénti tagolás helyett különböző élménytípusokat kínál. Ad ötletet elvonulásra, vérpezsdítő szórakozásra, kulturális programokra, gasztronómiai élvezetekre, de az is megtalálhatja a számítását, aki történelmi nevezetességeket, változatos túraútvonalakat keres. Hol érdemes naplementét nézni, lábat áztatni, pipacsmezőben sétálni? Merre induljunk, ha medvét etetni vagy éppen tehenek között golfozni támadna kedvünk? Barlangban aludni, baltát hajigálni, bájitalt keverni…

Kocsis Noémi kifogyhatatlan az ötletekből, egyúttal segít friss szemmel nézni saját környezetünkre, rámutatva, hogy adott esetben a Duna-parton villamosozni vagy egy jót lángosozni is hatalmas kaland. Az úti célok összeállításánál igyekezett a különböző tájegységekre egyenlő hangsúlyt fektetni, és felhívni a figyelmet hazánk kevésbé ismert látnivalóira éppúgy, mint a közismert nevezetességek rejtett titkaira. A könnyebb használhatóság kedvéért a tárgymutató segítségével hamar megtalálhatjuk és egy csokorba gyűjthetjük az egymáshoz közeli látványosságokat, így alaposan feltérképezhetjük az általunk kiválasztott helyszínt és környékét. Fürdőzzünk és sakkozzunk egyszerre a Széchenyi fürdőben; nézzük meg, hogyan nyilaznak lóhátról Kaposmérőben; tudjuk meg a vácrátóti arborétumban, milyen étel főzhető a liliomfa szirmából; mossunk aranyat Mohácsnál; bálozzunk barokkosan Győrben; evezzünk télen egy gőzölgő csatornán Hévíztől a Balatonig; süssünk hamuban sült pogácsát Kunszálláson; vagy utazzunk az igazi Zsuzsi vonaton!

„Lehet ezt a könyvet egyfajta országregényként olvasni, hiszen tele vagyunk legendákkal, történetekkel, hősökkel. Lehet leltár, hogy rácsodálkozzunk saját gazdagságunkra. Ám a leghasznosabb talán akkor lesz, ha ötleteket merítünk belőle, majd némi elemózsiával a tarisznyánkban és nagy adag kíváncsisággal a lelkünkben nekiindulunk Magyarországnak” – írja előszavában a szerző.

Forrás: kello.hu