Az utolsó szemtanú : Hitler testőrének emlékirata

Szerző
Rochus Misch

Jelzet: 355 M 70

A színvonalas 20. századi hadtörténet című sorozatban látott napvilágot egy igazi különlegesség: Hitler egyik testőrének emlékirata.
Rochus Misch Felső-Sziléziában született és korán árvaságra jutott. A nagyszülei nevelték fel, s mivel felfigyeltek kézügyességére, festőtanulmányokat folytatott. 1937-ben érte a sorozás, ám a katonaság helyett végül az SS-et választotta. Testmagasságának köszönhetően választották be Hitler testőrezredébe, a Leibstandarte SS Adolf Hitlerbe. 1939 szeptemberében részt vett Lengyelország lerohanásában. Az egyik bevetés során komoly sérüléseket szenvedett, és több hónapos kezelést követően Hitler személyes testőrségébe osztották be. Kezdetben csak futárkodott (leveleket kézbesített például a Führer és húga, Paula Hitler között), majd telefonközpontos lett, de "klasszikus" testőri feladatokat is ellátott, s a náci vezető név szerint is ismerte. Mindenhová elkísérte a "Főnököt" (ahogyan ő emlegette gyakran Hitlert), a berlini kancelláriától Obersalzbergen és a kelet-poroszországi Farkasodún át a berlini bunkerig, s állandóan látó- és hallótávolságon belül volt a diktátorral. Ott volt például több, Hitler és Mussolini közötti tárgyaláson, a Stauffenberg-féle sikertelen merényletnél, de a berlini bunker kiépítésénél és a dicstelen végnél is, a német főváros ostromakor. Így természetesen kiváló rálátása nyílt a Harmadik Birodalom csúcsvezetésének belső életére, melyet az is mutat, hogy személyes gyűjteményében számos olyan fényképfelvétel is fennmaradt, amit saját maga készített a főbb náci vezetőkről, illetve magáról Hitlerről és Eva Braunról.
Születésétől Nyugat-Berlinben telt nyugdíjas éveiig mindent bemutat emlékiratában: bár gyermekkoráról, tanulmányairól, illetve az 1945-53 közötti hadifogságról, hazatéréséről és civil életéről is szót ejt, természetszerűleg a Hitler testőrségében eltöltött évekről számol be a legrészletesebben, bizonyos időszakok (például a berlini bunkerben töltött napok) esetében óráról órára ismertetve a történteket. Magánéletéről is szót ejt, így feleségével, Gerdával való megismerkedéséről, 1942-es esküvőjükről, illetve arról is, hogyan telt életük a háborút követően. Az ő SS-múltját hallgatás övezte, s csak felesége 1988-ban bekövetkezett halála után beszélt mindarról nyilvánosan.
A könyvben két fekete-fehér fotóblokk is helyet kapott, köztük a szerző saját felvételeivel. Rochus Misch egy történelmi kor fontos szemtanúja volt, könyve közvetlen élményeken alapuló hiteles beszámoló a diktátor utolsó reménytelen hónapjairól, napjairól és óráiról.

(Forrás: kello.hu)