Az emberek legtitkosabb emlékezete

Szerző
Sarr, Mohamed Mbougar

Jelzet: S 20

A Park Kiadó gondozásában jelent meg a szenegáli író első magyarul kiadott könyve (amely amúgy a negyedik regénye). Ez nem független attól a ténytől azonban, hogy Mohamed Mbougar Sarr az első fekete-afrikai író, aki kiérdemelte a legjelentősebb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat, s egyben a legfiatalabb díjazott is. A 461 oldalas regényt Yambo Oulologuem mali író élete ihlette, és egyik nem titkolt célja az afrikai művek beemelése a világ irodalomtörténetébe.

A történet 2018-ban kezdődik, amikor egy Párizsban élő fiatal szenegáli szerző, Diégane Latyr Faye rátalál egy 1938-ban megjelent regényre, amely teljesen felkavarja. Az írója, a szintén szenegáli Elimane, akit "fekete Rimbaud"-nak is neveztek a saját korában, műve botrányát követően eltűnt. Diégane ezt követően elhatározza, hogy felkutatja a jelentős, de elfeledett irodalmi mű hátterét és szerzőjének életét.

A mű két afrikai író kalandos élettörténetein keresztül humorral és líraian tárja fel az Európa és Afrika közötti összetett viszonyrendszert, a fekete és a fehér emberek között egyszerre meglévő félelmeket és csodálatot is egyben. A krimiszerűen felépített filozófiai mese a múlt század kezdetétől napjainkig, a gyarmatosítástól a holokauszton át az afrikai országok függetlenségéig dolgozza fel az elmúlt száz év történelmét, hitet téve a szabadság, az élet és a szerelem mellett. Egy lebilincselő olvasmány, melyben ott a választás állandó kényszere: Írni vagy élni? Szerelmi vallomás az irodalomhoz és az irodalom időtlen hatalmához.

Forrás: www.kello.hu