Az ember könyve : a kultúra, a szex, a háború és az emberi evolúció rövid története

Szerző
Rutherford, Adam

Jelzet: 575 R 98

Arra, hogy mi az ember, a különböző vallások és kultúrák, manapság pedig az egymással versengő tudományos felfedezések mind megadták a maguk válaszát, ami az Isten által teremtett különleges lénytől az okos állatig széles skálát ír le. A jelen kötet szerzője, aki az ismeretterjesztő irodalom ismert alakja, arra vállalkozik, hogy feloldja ezt a látszólagos konfliktust, belső ellentmondást. Adam Rutherford könyvében bemutatja, hogy milyen viselkedésmódok kötnek össze minket egymással, valamint némely állattal, továbbá, hogy a gének és a kulturális evolúció milyen mértékben tudja egy-egy populáció, egy-egy faj túlélési esélyeit megváltoztatni.

A szerző a bevezetést követően két nagy blokkba rendezte az egyes fejezeteket. Könyve első felében (Emberek és egyéb állatok) olyan kultúrpraxisokról, innovatív tevékenységekről olvashatunk, melyek nem a gének, hanem a kultúra révén örökítődtek, azokat minden generációnak meg kellett tanulnia. Ezek közül a legszignifikánsabb az eszközhasználat, ami kiemelte az embert az állatok sorából, ám azt látjuk, hogy sok madár- és emlősfaj (delfinek és majmok) szintén használ eszközöket, igaz nálunk jóval korlátozottabb mértékben.

A második részben a genetikáé és az evolúciós biológiáé lesz a főszerep. Az érdekes és szórakoztató olvasmány segít árnyalni ember és állat, ember és környezet viszonyát, jól érthető és szellemes könyv, tele van izgalmas mesékkel, váratlan fordulatokkal és a legfrissebb tudományos felfedezésekkel, s teljesen új szemszögből mutatja be, kik vagyunk és miként lettünk azok, akik vagyunk.

Forrás: www.kello.hu