Az aleppói méhész

Szerző
Lefteri, Christy

Jelzet: L 42

Számos elemében igaz történetre épül a megrendítő regény, amelynek írója az UNICEF athéni menekültközpontjában dolgozott önkéntesként és az itt szerzett tapasztalatainak, élményeinek felhasználásával írta meg hiteles történetét.

A szíriai város, Aleppo élete 2012 és 2016 decembere között pokollá vált, amikor a szír kormányerők és a lázadók (Szabad Szíriai Hadsereg, an-Nuszra Front) között folyt a harc a város birtoklásáért. Az évekig elhúzódó kíméletlen utcai csatákat a civil lakosság kegyetlenül megszenvedte. Itt élt a történet házaspárja, Núri, aki méhészként dolgozott csodálatos színekben tobzódó kertjében és felesége, Áfra, aki festőművészként álmodta képeibe ennek az ezer színben tobzódó világnak a fényeit. Kisfiuk, Számi 2009-ban született és a gyermek hét éves volt, amikor egy felrobbant akna elvette az életét és a robbanás következtében édesanyja megvakult. A házaspár testében, lelkében meggyötörve, összetörten kénytelen elhagyni az országot, hogy egy rokonuk, a férfi unokatestvérének, Musztafának a hívó szavára elmeneküljenek, hogy aztán Görögországban leljenek új otthonra, nyugalomra. Áfra nem lát semmit és lassan már élő halottként követi férjét, aki saját, legyűrhetetlen fájdalma ellenére szeretettel és reménykedve ápolja feleségét. Mind fizikailag, mind pedig lelkileg kíméletlen és kegyetlen az az út, amelyet végigjárnak. A megalázott, meggyötört házaspárt folyamatos kérdésekkel „bombázzák” a befogadó államban, ahol az átvilágítás követelményrendszerének megfelelően mindent pontosan tudni akarnak a menekültekről.

Az ő „Canossa-járásuk” története a regény, amely megmutatja az emberi lélek küzdelmét, azt, hogy a legsötétebb élethelyzetben is felvillanhat a remény sugara. Megrendítő, kegyetlenül szívbemarkoló regény Az aleppói méhész, amelynek végén mégis felfénylik a hit ereje, hogy a megannyi sorscsapás ellenére is lehetséges felállnia a földről a két embernek, akik egymás szerelmébe kapaszkodva és sorstársaik szeretetéből merítenek új erőt az élet folytatásához…

Forrás: kello.hu