Szerelmem, Coney Island

Szerző
O'Callaghan, Billy

Jelzet: O 11

Coney Island Brooklyn tengerparti negyede, ahol nyaranta hatalmas szórakoztató központok működnek, a strandokon, szállodákban, vidámparkokban színes forgatagban nyüzsög a nép. Télen azonban kihalt ez a városrész, minden zárva, a lehúzott redőnyökkel övezett utcákon havat hord a fagyos szél. Egy ilyen hideg napon találkozik Coney Islandon Michael és Caitlin, akik negyed évszázada titokban szeretik egymást, miközben unalmassá és kényszeredetté romlott házasságban élnek mindketten.

Az ír író regénye a két idősödő szerelmes utolsó találkozásának egyetlen napjáról szól. Arról a napról, amikor huszonöt év után halaszthatatlanul dönteniük kell, ugyanis mindkettejük életében gyökeres fordulat állt be. Michael feleségéről kiderült, hogy gyógyíthatatlan rákbeteg, Caitlin férje pedig visszautasíthatatlanul remek állásajánlatot kapott messze New Yorktól, valahol Közép-Nyugaton. Ezen a fagyos, szeles délutánon és éjszakán kell eldönteniük, hogy maradnak-e a családjukkal, és akkor többé nem látják egymást, vagy végre és végérvényesen szakítanak addigi életükkel, és nyíltan összekötik a sorsukat.

O’Callaghan mikrorealista stílusú, lélekelemző regénye egyetlen sorsdöntő nap aprólékos megjelenítésű krónikája, illetve annál jóval több, hiszen az emlékek, gondolatfutamok, érzelmi hullámok révén nemcsak a szerelmesek közös múltja tárul föl, de családjuk története is. Bármennyire nem akarják, gondolataikban, történeteikben ott vannak a családi kötődések, a kialakult egzisztenciák alkotta életkörülmények. A regény végül is arról a dilemmáról szól, hogy a körülmények meghatározó mivoltát képes-e legyőzni a lélek elszántsága, a szerelem ereje. Egyetlen nap krónikája a regény, amelyből azonban föltárul a két főszereplő lelkének mélye és emlékeik sokasága épp úgy, mint azok az erővonalak, amelyek összeköthetnek vagy elválaszthatnak egy egymást szerető emberpárt.

Forrás: kello.hu