A rózsaszín ruha

Szerző
Péterfy-Novák Éva

Jelzet: P 62

Péterfy-Novák Éva jó ismerője a női léleknek, amint azt már előző, önéletrajzi ihletésű regényével is bizonyította. Mostani, tárcanovellákat tartalmazó kötetében, a műfaji szabályoknak megfeleltetve, a "csevegő modorban" rögzített írások valamilyen érdekes apróságról, az élet egyébként hétköznapi történéseiről, semmiségeiről szólnak, többségükben szarkazmustól sem mentes humorral átitatva. Az olvasó ennek okán úgy érezheti, hogy a közvetlen stílusban elmesélt sztorikat egy barátnői "traccspartin", netán a fodrásznál ülve, vagy egy családi ebéd közben hallgatja.

A történetek nőkről és férfiakról, a két nem bonyolult, ám a szerző tolla alól kikerekedett novellák fényében mégis oly egyszerűnek tűnő kapcsolatáról szólnak. Amikor az édesanya egy vasárnapi ebédnél, érzelmektől túlfűtötten elmeséli, miként csalta meg valamennyi szeretőjét a fodrásza, mélyen átéli a helyzetet, és a valamikori saját megcsalattatására gondolva vesz elégtételt a történet végén (Mama meséi 1.,2.).

Egy másik írás címszereplője, Vándor Kriszti anyukája különös formában próbálja meg kamatoztatni szunnyadó színészi tehetségét, amikor aljas módon azt hazudja környezetének, hogy rákja van, tönkretéve ezzel tizenéves kislányát, és a rajta segíteni kívánókat is.

A nőgyógyász című írásban a vizsgálat során az orvosa által megalázott asszony végül gyermekkori abúzusáért is elégtételt vesz az önelégült, beteges pszichéjű címszereplőn.

A tócsni című írás "főszereplője", Bori néni ismerős alak lehet sokak számára, mert ő az a fajta szomszéd, aki meghívás nélkül, agresszíven lerohanja a gyanútlan lakókat, hogy azután „mérgező pletykáival” szórakoztassa az arra egyáltalán nem kíváncsi szerencsétleneket.

Számos írásában (pl.: Moszkva 1., 2.; Házi bor) a szerző a házasság, az elhidegülés, a megcsalás témája köré szövi a gondolatokat, ám úgy tűnik, hogy a lelkükben megalázott, megtépázott asszonyoknak végül megerősödve sikerül kilépni a mérgező kapcsolatokból. Az olvasót mindvégig jóleső feszültségben tartja az írások végén várható csattanó, amely szinte minden esetben humorral párosul.

(Forrás: kello.hu)