A rózsa neve

Szerző
Umberto Eco

Jelzet: E 13

Az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb világsikere volt Umberto Eco A rózsa neve című regénye, amely hosszú időn át szerepelt a bestsellerlisták élén.

A történet egy észak-olasz bencés kolostorban játszódik, ahol rejtelmes halálesetek történnek, s ezek kivizsgálására más szerzetből való "nyomozók" érkeznek az apátságba. A teológia és a satanológia értelmezésén, a kódexek, titkos iratok és másolatok hollétének és használatának felderítésén, a szerzetesi élet sajátos, imaórákhoz kötött napirendjének bemutatásán, valamint számos szövegértelmezési vitán keresztül jut el a cselekményfolyam a megoldáshoz, a mérgezések hátterének felderítéséhez.

A mű, amely jóval több egyszerű kriminél, s melyet sokan a posztmodern irodalom jelentős művének tartanak, az írónak a saját regénye születéséről és értelmezéséről készült tanulmányát is függelékül hozza. A regényt gazdag jegyzetapparátus egészíti ki, amelyben a szövegben szereplő történelmi személyiségek, latin egyházi vonatkozások magyarázata szerepel.  Az intellektuális töltésű, stílus-imitációkban bővelkedő széppróza iránt fogékony olvasók lelhetik benne örömüket.

(Forrás: kello.hu)