Pasadena

Szerző
David Ebershoff

Jelzet: E 11

A dán lány szerzője, David Ebershoff második regényét szülővárosa, a kaliforniai Pasadena, Los Angeles egyik elővárosának történelme inspirálta. Az 1886-ban alapított település - kedvező klímájának köszönhetően - hosszú ideig Kalifornia egyik legjelentősebb üdülővárosa volt, ahol elsősorban a keleti part tehetős polgárai építettek maguknak téli lakokat, de több nagy szálloda is létesült. A környéken narancs- és egyéb ültetvények sorakoztak, hatalmas, kastélyszerű épületekkel. A második világháború - elsősorban a Csendes-óceánon folytatott háború - hozott aztán jelentős változásokat: több csúcstechnológiai vállalat is ide költözött, amelyek a háborút követő években is itt maradtak. Mindez jelentős munkaerő-bevándorlást is eredményezett. A település lakossága hamar 150 ezer fő fölé emelkedett, a munkások azonban, a környék földtulajdonosaival ellentétben meglehetősen rossz körülmények között éltek.

Itt játszódik a századfordulón induló és mintegy fél évszázadot átfogó regény, amely Linda Stamp kalandos és romantikus élettörténetét, és természetesen rajta keresztül egy farm, valamint a közeli Pasadena históriáját, egy egykor létezett, de mára már eltűnt világot mutat be. Linda mexikói anyától és egy halászként dolgozó, német apától született 1903-ban, egy helyi hagymafarmon, Keselyűfészken, s tizenhét esztendős korában a csodával határos módon élt túl egy tragikus gátszakadást a földjükön. Linda életét három férfi határozza meg életében: féltékeny bátyja, Edmund, az első világháborús európai frontról apja által Amerikába hozott egykori lelencgyerek, Bruder, és egy pasadenai narancsültetvény tulajdonosa, Willis Poore.

A regényben fontos szerepe van egy sötét titkot rejtegető ingatlan spekulánsnak, Andrew Jackson Blackwoodnak is, aki már 1944 végén meg akarja vásárolni a család tengerparti földjét, hogy ott a hazatérő katonák családjainak húzzon fel lakóházakat. Nem sokkal később egy ingatlanügynök keresi fel, hogy a nemrég elhunyt Willis Poore birtokát, az immár Bruder tulajdonában lévő Rancho Pasadenát kínálja neki eladásra. S innen jutunk vissza az első világháborút követő évekbe, valamint a szesztilalom időszakába, Linda életének fontosabb eseményeihez...

(Forrás: kello.hu)