Nemes teremtmények

Szerző
Han Kang

Jelzet: H 27

A hazai olvasók számára bizonyára kevéssé ismert Dél-Korea sorsfordító történelmi eseményét kelti életre megrendítő regényében a szerző, akit előző kötete (Növényevő) tett a nemzetközi irodalomban ismertté, elismertté.

A mostani cselekmény hátteréül valós politikai események szolgálnak: amikor Cson Duhvan vezérkari főnök, 1979 végén egy államcsínnyel magához ragadta a hatalmat, már biztosan látszott, hogy nem változik meg gyökeresen semmi sem az országban. 1980. május 15-én Szöulban a civilek és az egyetemisták hatalmas diktatúra-ellenes demonstrációt tartottak, Cson erre válaszul bezáratta az egyetemeket és mindenfajta politikai megmozdulást betiltott. Ennek ellenére 1980. május 18-án a Csolla-tartománybéli Kvandzsuban (a regény szerzőjének szülőhelye) körülbelül 200 diák gyűlt össze az egyetem kapujánál az iskola újbóli megnyitását követelve. Az egyetemisták már itt összetűzésbe keveredtek a katonai rendfenntartókkal, de később a belvárosban ahol civilek is csatlakoztak hozzájuk, folytatták a tüntetést. A május 20-ra már tízezer főre duzzadt tömegre tüzet nyitottak a rendfenntartó erők és pokoli vérengzés vette kezdetét. Máig nincsenek hivatalos adatok a több ezer egyetemista, középiskolás, civil halottról, mert a kormánymédia elferdítette, agyonhallgatta a szörnyű eseményeket.

Ennek a földi kataklizmának az eseménykrónikáját adja a szerző, mikor egyes szám második személyben szól arról a kamasz fiúról, aki barátját keresi a halottak között. Így kerül el a Tartományi Hivatal épületébe, ahol a tornateremben más családok tagjaival együtt kísérlik meg azonosítani az áldozatokat. Itt ismerkedik meg Unszukkal, a középiskolás diákkal, aki egy civil asszonnyal és egy egyetemista lánnyal, Csinszuval együtt végzi a léleknyomorító munkát, a holttestek lemosdatását, előkészítését a temetésre, és a már oszlásnak indult halottak lajstromba vételét. A szörnyűségeknek is vannak fokozatai és a szerző ezeket a fokozatokat a drámai események kereszttüzében megdöbbentően, realisztikus, ám ugyanakkor érzelmekkel teli képekben mutatja be az olvasóknak. A középiskolás fiú először valójában nem is érti, mi történik körülötte, ám amikor a regény végén megtalálja barátja, Tongho sírját, már felnőtté érik a szörnyűséges események hatása alatt...

Gyönyörűen megírt, katartikus regény, amely a "Nemes teremtmények"-nek állít emléket egy olyan, szinte szavak által elmesélhetetlen történetben, amelynek eseményei a lélek leghalkabb hangjait képesek megpendíteni.

(Forrás: kello.hu)