A napok színe

Szerző
Jolsvai András

Jelzet: J 69

Egy újság szerkesztősége olyan mint egy kis világ: megvan a saját dinamikája, belső törvényei, szokásai, poénjai, tragédiája, hétköznapjai és ünnepei, s persze a mindezt folytonos körforgásban tartó kollégák, akik közül mindenki más, de mind fontos és külön egyéniség, mindenkinek van ilyen vagy olyan története a másikkal.

Pontosan így van ez a Periszkóp nevű hetilap szerkesztőségével is - akkor is, ha a hetilap már nincs, pontosabban soha nem is volt, hisz az egész Jolsvai András tollából született. Attól még a Periszkóp nagyon is élő, életszerű, hiteles tükre a valóságnak, most és itt éppen regénnyé szőve.

A történet díszleteit a rendszerváltozás utáni Magyarország adja: a kilencvenes évek derekán járunk. Jolsvai - nyilvánvalóan konkrét tapasztalataiból merítve - olyan valósághű karaktereket alkotott, akik szinte "kimásznak" a lapokról, tipikus alakjaikat bárki ismerősnek találhatja, aki járt már ilyen közegben - aki pedig még nem, az élő tablót kaphat róla.

A történet korántsem szövevényes, de nem is cél, hogy az legyen: az író inkább arra törekedett, hogy a szerkesztőségek hangulatát idézze meg lapokon. Jolsvai András regénye pedig nem utolsósorban remek korrajz - egy sajátos szemszögből ábrázolva.

(Forrás: Kello)