Klimt múzsája : az első divatdiktátor, Emilie Flöge élettörténete

Szerző
Margret Greiner

Jelzet: G 64

Az első divatdiktátorként is emlegetett osztrák ruhatervező, Emilie Flöge (1874-1952) életét és munkásságát, valamint Gustav Klimt festővel való személyes és munkakapcsolatát mutatja be a német szerző, Margret Greiner most magyarul is megjelenő életrajzi regénye.

Megismerhetjük Emilie gyermek- és fiatalkorát, családi hátterét, s természetesen azt, hogyan is indult el a karrierje. Megtudhatjuk, miként ismerkedett össze Gustav Klimttel, hogyan kezdett Pauline nővére bécsi ruhakészítő iskolájában varrónőként dolgozni, miként aratták első tervezői sikereiket, s hogyan nyitottak haute couture butikot a Mariahilfer Strassén. Szó esik arról, hogy Emilie Flöge hogyan forradalmasította a női divatot, miként szabadította meg a nőket - még Coco Chanel előtt - a fűzőviseléstől, hogy mi volt jellemző az általa képviselt ruhatervezési stílusra, s hogy miként tudott nőként is jelentős karriert befutni. Belepillanthatunk Klimttel való kapcsolatába, és megtudjuk, hogy miként lett az ismert művész több híres képének ihletője, hogy milyen ruhadarabokat készített több Klimt-képhez, vagy éppen azt, hogy milyen társasági életet éltek Klimt 1918-ban bekövetkezett haláláig.

A századfordulós Bécs szertelen hangulata, az új művészet, a szecesszió friss pezsgése árad a regényes életrajzból, Emilie személyében pedig közelről bemutat egy rendkívüli tehetségű nőt, aki művészként és üzletemberként is megelőzte a korát.

(Forrás: kello.hu)