Kis piros székek

Szerző
Edna O'Brien

Jelzet: O 10

"2012. április 6-án tizenegyezer-ötszáznegyvenegy piros széket helyeztek el sorokban Szarajevó főutcáján... Egy - egy üres széket minden szarajevóiért, akit az ostrom ezernégyszázhuszonöt napja alatt megöltek..."

Ezzel a döbbenetes tényközléssel kezdődik a regény, amely egy nyugat-írországi falucskában játszódik. Ide érkezik egy, a már megjelenésében is figyelemfelkeltő, különös férfi, akinek névjegykártyáján a Dr. Vladimir Dragan név áll, természetgyógyász és szexuálterapeuta megjelöléssel. A település lakói egyre nagyobb kíváncsisággal figyelik a férfit, aki csakhamar nemcsak a női lakosok, de a férfiak érdeklődésének is a centrumába kerül. Orvos, filozófus, költő, gyógyító - terjesztik róla, és a férfit övező nimbusz egyre csak növekszik.

Az olvasó számára azonban lassan-lassan körvonalazódik Vlad Dragan igazi személyisége, ördögi lényének valódisága. A feleségével folytatott levelezés, amelyben a nő arra kéri, mielőbb adja föl magát, kétségtelenné teszi a tényt, hogy a magát gyógyítónak, természetgyógyásznak mondó férfi nemzetközileg körözött, háborús bűnös, akinek a szerbiai, srebrenicai tömegmészárlásban jelentős szerepe volt. A minden hájjal megkent, gonosz alak azonban tovább folytatja mesterkedését a faluban, az iskolából magához édesget néhány gyereket, majd azokat kiviszi az erdőbe, hogy a fák életével ismertesse meg őket, ám ezzel a tettével egy rövid időre magára irányítja a helyi rendőrség érdeklődését, de álságos, hamis történeteivel csakhamar ismét eltereli magáról a figyelmet. A falu lakói között Fidelma McBride az, akit kétségek nélkül megigéz a férfi, és csügg annak minden szaván, nem sejtve, hogy ez a vonzalom végzetes következményekkel jár majd, mert a "boszniai szörnyeteg" végül testében megbecsteleníti, lelkében pedig megsemmisíti a szerencsétlen asszonyt...

Lenyűgözően izgalmas, az olvasó figyelmét mindvégig fenntartó, a lélek legmélyebb, sötét bugyraiba is lehatoló történet, amely bátran szembenéz korunk számos aggasztó erkölcsi kérdésével.

(Forrás: kello.hu)