Játékok és szerelmek : történetek és dalok

Szerző
Nyáry Krisztián, Kováts Kriszta

Jelzet: 930 N 91

Igazi „irodalmi csemege” jelent meg Játékok és szerelmek címmel. A kötet egyik szerzője, Nyáry Krisztián, akinek neve biztosíték arra, hogy nem fog csalatkozni várakozásában az olvasó.

Szám szerint tizenhárom „mini dráma” sorakozik a korabeli fotókkal illusztrált kötetben, amelynek szerzőpárosa Kováts Kriszta énekesnő  ihletett hangulatú dalaiban, melyeknek szövegét Fábri Péter írta, rendhagyó módon kelti életre egy letűnt világ úri játékainak színterét, hozza egészen „megérinthető” közelségbe ennek a világnak a miliőjét.

A kötethez társuló CD-n található tizenhárom dalhoz kapcsolódó kultúrtörténeti esszék mesélnek a játékokhoz társítható írókról, művészekről vagy akárcsak hétköznapi szerencselovagokról. Nyáry Krisztián érdeme, hogy mindegyik játékhoz talált egy remekbeszabott kis történetet, ezeknek nyomán éled meg a kötet lapjain többek között Krúdy világa, az irodalmi szalonok élete, a Madame Róza által vezetett Magyar utcai „babaház”, vagy éppen a kártyázni szerető ifjabb Johann Strauss. „Jelen lehet” még az olvasó a Molnárt Ferenc által megfestett, korabeli Fűvész kert világában, egy másik mini esszé pedig Márai Sándor Lolához fűződő szerelmét érzékíti meg megejtő módon.

„Ez a játék arról szól
kicsi színes számokon
hogy a végén végül ki nevet
még hány lépés hány pofon.”

(Forrás: Kello)