A föld alatti vasút

Szerző
Colson Whitehead

Jelzet: W 66

Colson Whitehead National Book Award-díjjal kitüntetett regénye a tizenkilencedik századi Amerikában játszódik, még a polgárháborút megelőző években.

A helyszín Georgia; a főhős, Cora itt születik és kisgyermekkora óta dolgozik egy gyapotültetvényen rabszolgaként, s még közöttük is számkivetettként: egyenesen Afrikából érkezett sorstársai nem fogadják be maguk közé. Amikor elkezd nővé serdülni, a helyzet csak rosszabbá válik, a lány gyakorlatilag a folytonos rettegés állapotában éli mindennapjait. Egy nap fiatal fiú érkezik az ültetvényre: Caesar szintén rabszolga, Virginiából jött, és az a terve, hogy amint lehet megszökik, méghozzá a - valóságban is létezett, és közel kétszáz éven keresztül három irányban is működött - "Földalatti Vasút" (Underground Railroad) segítségével, amely nem egyéb volt, mint titkos ösvények, útvonalak, a menekülőket befogadó búvóhelyek labirintusa. Cora és Caesar együtt vágnak neki az elképesztően kockázatos és hosszú útnak, valamerre észak és a remélt szabadság felé...

A rabszolgaság időszakáról szándékosan szenvtelen precizitással mesélő, megrendítő, gyönyörűen megírt történet, melyből a hírek szerint hamarosan filmsorozat is készül, Barry Jenkins rendezésében.

(Forrás: kello.hu)