Éjfél Könyvtár

Szerző
Haig, Matt

Jelzet: H 11

Matt Haig sokoldalú író, aki gyerekeknek szóló és felnőtteknek szánt önsegítő könyveivel egyaránt eltalált az olvasók szívéhez. Önéletrajzában már arról is vallott, hogy sokáig küzdött depresszióval, szorongással és ez az állapot a húszas éveiben öngyilkosság közeli állapotba sodorta.

Haig erős kezdéssel indít, az amerikai írónő, az öngyilkosságot elkövetett Sylvia Plath idézetével vezeti be az olvasót főszereplőjének, a reményvesztett Nora Seednek a gondolataiba, amikor fiatal nő véget akar vetni az életének. Nora az Éjfél Könyvtárba, az életet és a halált elválasztó vékony mezsgyére kerül, ahol a könyvek segítségével próbálja megkeresni önmagát egy új életben. A fiatal nő ekkor kipróbálja magát számos történetben, más-más élethelyzetben, és a „mi lett volna ha?” kérdésre adható válaszok nyomán megkísérli felfejteni, mi mindent kellett volna másképp csinálnia ahhoz, hogy jól alakuljon az élete. Úgy érzi, mindenkinek csalódást okozott: a családjának, főként az apjának, de leginkább önmagának, mert rossz döntések során át rontotta el az életét.

A szerző mély empátiával rajzolja meg Nora alakját, amikor lélekutazásra hívja olvasóit a fiatal nő pszichéjébe, melynek nyomán a rejtett zugokban megbújó érzéseket, félelmeket, szorongásokat is megismerheti az olvasó. Eközben lassan tisztul a kép, és már felsejlik egy boldogabb élet esélye Nora történetében, amikor felismeri, hogy maga az élet az esély, a lehetőség…

A témája ellenére egyértelműen életigenlő, pozitív végkicsengéssel záródó regény a lélek halk szavát megértő, hasonló problémákkal küzdők értékes olvasmánya lehet, hiszen a benne megfogalmazott kérdésekre (pl.: Hogyan lehet legjobban élni az életet? Mi tehet boldoggá, ha sikerül híresnek, gazdagnak, elismertnek lenni?) az író által adott válasz megmutatja, hogy a boldogság forrásának eredőjét magunkban kell fellelni.

Forrás: kello.hu