Cádiz ostroma

Szerző
Arturo Pérez-Reverte

Jelzet: P 56

Kettő az egyben - vélheti az olvasó, amikor a neves spanyol író vaskos kötetét kézbe veszi. Arturo Pérez-Reverte ugyanis nemcsak hatalmas történelmi tablót fest meg impozáns méretű regényében, de egy felettébb izgalmas krimit is belesző a 19. századi Spanyolországban játszódó, romantikus elemekkel bőséggel élő históriájába.

1811-ben veszi kezdetét a regény, amikor Napóleon seregei már bekebelezték Spanyolország nagy részét, de a Délnyugat-Spanyolországban, Andalúziában található Cádiz városát nem tudták meghódítani. A franciák azonban nem tágítanak a kikötőből, blokád alá veszik a várost és emiatt a spanyol hatóságok számtalan korlátozást kénytelenek bevezetni, de mindez a lakosság érdekében történik. Vannak, akik nem érzik meg, hogy az élelmiszerkészlet egyre fogy, hiszen vagyonuk révén meg tudják vásárolni a hiánycikkeket is, ám a többség annyira elszegényedett, hogy éhezők és nyomorgó emberek százai lepik el a város utcáit. Ebben a környezetben virágzik a csempészet, de a rablások, lopások és egyéb bűnügyek száma is növekszik. A spanyol Pepe Lobo kapitány és Lolita Palma szerelme ebben a környezetben kezd kibontakozni, ám vonzalmuk beteljesedésének számos hadi esemény vet gátat, amely elszólítja a kapitányt kedvese mellől.

Közben a város amúgy is félelemmel, rettegéssel teli mindennapjait egy kegyetlen gyilkosságsorozat fokozza, fiatal, szinte még gyereklányokat vernek halálra és a holttestek száma egyre csak gyarapszik. A város rendőrfelügyelője, Rogelio Tizón mindent megtesz annak érdekében, hogy kézre kerítse a gyilkost, még az öreg, valamikori prostituálttal, Perejillel is szövetséget köt, hogy segítsen neki a nyomozásban. A szálak azonban egyre jobban összekuszálódnak. A kikötőt folyamatosan lövik a francia ágyúk és eközben a hadsereg egyik tüzértisztje azon dolgozik, hogy a lövedékek röppályáját növelje. Furcsa módon, ahol a golyók becsapódnak, szinte minden esetben ott találnak hajnalra egy szerencsétlen, brutálisan kivégzett lányt...

Tizón mindent megtesz annak érdekében, hogy kiderítse, mi folyik a városban, de a végkifejletig még várnia kell az olvasóknak, mert a sokfelé indázó történet szerzője újabb és újabb szálakat sző regényébe, ezzel is mindvégig ébren tartva az olvasói érdeklődést.

(Forrás: kello.hu)