A bölcs mosoly

Szerző
Lin Yutang

Jelzet: L 67

Lin Yutang kínai író neve vélhetően kevéssé ismert a hazai olvasóközönség körében, bár mostani műve, Benedek Marcell értő fordításában, a Révai Kiadó gondozásában már számos kiadást megélt az 1939-1944 közötti esztendőkben.

Taoista világnézete átfénylik valamennyi írásán, miként a mostani Bölcs mosolyon is. Valójában esszégyűjteményt tart kezében az olvasó, amelynek szerzője minuciózus pontossággal veszi számba az élet szinte valamennyi területét, és eközben azt mutatja be, miként lehet/ne az életet élvezettel élni. A klasszikus kínai életszemlélet bemutatása után rátér a témák alaposabb elemzésére, és tizenkét fejezetben tárja fel a „titkokat”, azokat az életvezetési, filozófiai szempontokat, amelyek abban segítik az élet útvesztőjében „botladozót”, hogy megtalálja lelki egyensúlyát és ennek „talaján” rálásson az élet apró szépségeire, élvezze a mindennapokat. A hétköznapok megélésének fontossága áll valamennyi fejezet fókuszában, hiszen a családi boldogság, a házasság, a műélvezet, a kertészkedés, a teázás, baráti beszélgetések, vagy éppen a heverészés egy fotelban, megannyi örömforrás lehet.

A könyvet napjainkban is érdemes forgatnia mindazoknak, akik elvesznek a hétköznapok mókuskerekében és nem találják, nem látják meg az élet élvezetéhez elvezető utat.