Bejárónők kézikönyve : válogatott történetek

Szerző
Lucia Berlin

Jelzet: B 55

Igazi irodalmi csemegét vehet kézbe az olvasó. A hazánkban még kevéssé, magyar fordításban pedig egyáltalán nem ismert szerző példátlanul gazdag élményanyaggal a "tarsolyában" fogott írásba. A halála után hátramaradt, hetvenhat elbeszélésből közöl most értékes válogatást a kiadó.

Az amerikai írónő Alaszkában született, apja 1941-ben katonaként elment a háborúba, ekkor Lucia húgával és édesanyjával együtt El Pasóba költözött. A bányamérnök apa a háború után, munkája miatt Santiago de Chilébe költöztette a családját, ahol huszonöt éven keresztül éltek (számos novellájának élményanyaga ebből az korszakból való). 1955-ben az Új-Mexikói Egyetem hallgatója lett Berlin, majd hamarosan férjhez ment, többször elvált, két fiát szeretettel nevelte. Első írásai huszonnégy esztendős korában jelentek meg Saul Bellow irodalmi lapjában. Novellákat írt és ezek szinte kivétel nélkül, máig érően briliáns remekek.

Berlin egész életét végigkísérte a démonaival való folyamatos küzdelem, amelyet mindvégig alkohollal kívánt elfojtani, gyakorta került eszméletlen állapotba és számos elvonókúra szabdalta életét, ám ezeket a történéseket is mind arra használta fel, hogy a lélek legmélyebb bugyraiban zajló, sötét folyamatokat megkísérelje feltárni (Az első elvonó, Feljegyzések a sürgősségiről). Írásait szarkazmussal "fűszerezett" humor hatja át, amely nem mentes az öngúnytól, a metsző önkritikától sem. Egyszerre játszik a tragikum, az irónia, a szatíra és a dráma húrjain, oly módon, hogy mindeközben a kor, amelyben élt (1936-2004), és a földrész, Amerika, ahol született valamennyi anomáliájával, az "amerikai álom" felszínessége mögött rejlő személyes tragédiákkal is jelen van (pl.: Angel mosodája, Bejárónők kézikönyve, Jó és Rossz, Semmirekellő kölykök stb.).

Lucia Berlin tehetséges író, aki saját szenvedésén "átszűrve" desztillálja kristálytisztává érzéseit, amelyek mindazok figyelmére érdemesek, akik maguk is "megjárták már a poklokat", vagy benne rekedtek annak démoni világában. Sötét tónusú írások, amelyek értő olvasók figyelmére számítanak.

(Forrás: kello.hu)